Yabancı dil öğrenmek tarih boyunca hep önemli bir iş olmuştur. Geçmiş dönemlerde ülkeler arası siyasi ilişkilerde, ticari faaliyetlerde ve edebi eserlerin ana dile tercüme edilmesinde önem taşıyan yabancı dil öğrenme, son dönemde dünya üzerinde akademik dilin İngilizce haline gelmesiyle artık kaçınılmaz bir zorunluluk halini almıştır. Bilginin en çok üretildiği ve yayıldığı dilin İngilizce olması, hangi meslekten olursa olsun kişilerin İngilizceye hakim hale gelmesinin önemini müthiş bir şekilde arttırmıştır.  Güncel kitaplara, en yeni araştırmalara ulaşabilmek, internette araştırma yapabilmek, kısaca her türlü güncellemeye sahip olabilmek için iyi derecede yabancı dil öğrenmek gerekmektedir.

Araştırmalara göre, dünyada en yaygın kullanılan dil olan İngilizce, her 5 kişiden 1’i tarafından iyi şekilde bilinir. Günümüzde en az 1 yabancı dili akıcı bir şekilde okumak, yazmak ve konuşmak bir ihtiyaç halini almıştır. Gelecek nesil için ise yabancı dil öğrenmek tek bir dille sınırlı kalmamak ve ikinci, üçüncü yabancı dilleri öğrenmek anlamına gelmektedir.

İngilizce bilmek kişilerin özgürlük ve özgüven duygularını da artırır.  Ön yargıların aksine aslında son derece keyifli bir dil olan İngilizceyi öğrenmek için günümüzde sayısız fırsat ve yöntem bulunmaktadır. Ayrıca internet üzerinden yapılan yayınların %90’ına yakını İngilizce olarak yapılmaktadır. Uluslararası platformlarda söz sahibi olabilmek için İngilizce bilmek zorunlu hale gelmiştir.

Peki bu kadar önemli hale gelen İngilizceyi öğrenirken nelere dikkat etmeliyiz?

Aslında ülkemizde İngilizcenin yeterince iyi bir şekilde öğrenilememesi yabancı dilin zorluğundan değil, öğrencilerin maruz kaldıkları yanlış eğitim yöntem ve tekniklerinden kaynaklı kendilerinde oluşan ‘ben yapamam’ duygusudur. Öncelikli olarak öğrencilerin bu tür ön yargılardan kurtulmaları amacıyla yabancı dili sevdirici etkinliklere ağırlık verilmelidir. Günümüzde İngilizce bilmenin ne gibi avantajları olacaktır konusu detaylı bir şekilde onlara açıklanmalıdır. İngilizce en kolay öğrenilen dillerden biridir ve dil öğrenme serüveni başlı başına keyifli ve eğlenceli bir yolculuktur. Bu yolculuğa başlamadan önce öğrenciler için gerekli motivasyon ve istek sağlanmalıdır. Bu tarz bir ön hazırlık sürecinden sonra dil öğrencileri öncelikli olarak dersleri büyük bir dikkatle dinlemeli ve ders sonrasında da yabancı dilin sık sık kullanılması gerekmektedir. İngilizce öğrenenler mutlaka sık sık tekrar yapmalı, kelime bilgilerini, okuma ve anlama becerilerini geliştirmek için yabancı dilde bol bol kitap okumalı, dili sürekli kullanmak için her türlü fırsatı değerlendirip yeni fırsatlar oluşturmalı, örneğin favori dizi ve filmlerini orijinal dilinde izlemeyi tercih etmelidir. Başlangıç aşamasında Türkçe altyazıyla, belli bir seviyeye geldikten sonra ise İngilizce altyazıyla izlemek yabancı dil gelişimi açısından oldukça faydalı olacaktır. Özellikle ‘native speakers’ dediğimiz ana dili İngilizce olan yabancılarla konuşma pratiği yapma fırsatlarını kesinlikle kaçırmamalılar. İngilizceye daha fazla maruz kalmak için telefon, tablet gibi cihazlarınızın dilini İngilizce yapabilir, haberleri İngilizce izleyebilir ve günlük hayatınızda da İngilizceyi kullanmaya çalışabilirsiniz. İnternetten İngilizce yayın yapan kanalları takip etmek ve İngilizce günlük yazmak da etkili yöntemlerdir.

İngilizce öğrenirken motivasyonumuzun düştüğü anlar olabilir, bu zamanlarda İngilizceye hakim bir hale geldiğimizde elde edeceğimiz fırsatları düşünerek bu keyifli yolculuğa kaldığımız yerden devam edebiliriz. İngilizceyi öğrenmekle yurtiçi ve yurtdışında eğitim ve iş imkanlarının artacağı, en basitinden seyahatlerde dahi kolaylık sağlayacağı gibi avantajları hesap ettiğimizde içsel motivasyonumuzu bu yönde güçlendirebilir ve yabancı dil öğrenmeye dört elle sarılabiliriz.

Şefkat Okulları

Yabancı Dil Bölümü