Kıymetli velilerimiz, göz bebeğimiz olan çocuklarımızın korunması en hassas olduğumuz konulardan biridir muhakkak. Çocuklarımızı tanımadığımız, güvenmediğimiz kişilere ve ortamlara emanet etmeyi aklımızdan bile geçirmeyiz. Çocuklarımızın mahremiyeti bizim kırmızı çizgilerimizden biri.

Peki aynı hassasiyete dijital ortamlarda dikkat ediyor muyuz?

Çocuklarımızın dijital mahremiyet sınırlarını ne kadar önemsiyoruz?

Ve dijital mahremiyet dediğimiz husus nasıl sağlanmalı?

İşe, çocuklarımızın hangi dijital ortamlarda bulunduğunu tespit etmekle başlayabiliriz.

Bunlar:

Youtube, Netflix, İnstagram, Facebook ve Çeşitli Online Oyunlar…

Sizlere basit birkaç adımla dijital mahremiyeti korumaya ve bu sınırları belirlemeye yardımcı olabiliriz.

1.Adım

Çocuğumuz youtube veya Netflix’te zaman geçiriyorsa mutlaka iki online platformun da içeriklerinin çocuklara uygun olan “Kids” yani “Çocuk” oturumlarını açmalıyız.

2.Adım

Çocuklarımızın ekran karşısında muhatap olduğu oyun, video ve filmlerin etiketlerini dikkatle inceleyerek içerik ve yaş sınırlandırmaları hakkında bilgi sahibi olmalıyız.

3.Adım

Çocuklar arasında yaygın olan Online Oyunların (Pubg, Minecraft, Roblox,  vb) hangi online oyun grupları ile oynandığı         – yani oyun arkadaşlarının kimler olduğu- kontrol edilmeli ve ekran süresini yaş grubuna uygun olarak belli bir sınırda tutulmalıyız.

4.Adım

Dijital verilerin (yazı, adres, telefon numarası, fotoğraf vb.) internet ortamında hiçbir zaman kaybolmadığını, istenmeyen yerlere ve istenmeyen kişilerin ellerine geçebileceğini çocuklarımıza anlatarak bir bilinç oluşturmaya çalışmalıyız.

5.Adım (belki de en önemlisi)

Çocuklarımızın dijital dünyaya mâhkum kalmaması için evlerimizde güvenli, sıcak, samimi ilişkilerin ve paylaşımların yaşandığı ortamlar oluşturmalıyız.

Sağlıklı zihinler, sağlıklı nesiller için…